Humo op iPad: Flipboard meets pdf

Na Goedele is er nu eindelijk een tweede Vlaams topmagazine dat een iPad-versie uitbrengt die meer biedt dan een (veredelde) pdf. Maar voor Humo heeft men toch een andere strategie gekozen. Waar een Knack op iPad niet meer is dan de pdf in een handig kijkprogramma, en Goedele op iPad een verrijkte versie is van de papieren versie, heeft men voor Humo voor een tweeledige aanpak gekozen. Een deel van de toepassing doet erg sterk aan Flipboard denken, terwijl je aan de andere kant ook gewoon de pdf van de papieren Humo kan lezen.

 

Het ‘Flipboard-deel’ heeft niet alleen het grafisch uitzicht en de manier van bladeren overgenomen van zijn voorbeeld, maar deels ook het principe van grotendeels inhoud van het web op een andere manier te presenteren. Het ‘web’ blijft wel hoofdzakelijk beperkt tot de website van Humo. Je vindt dus rubrieken terug als TV-Tips, Actua, video of Uitlaat. Op iPad vinden we deze aangenamer om door te bladeren en te lezen/bekijken dan op de gewone website. Als je bijvoorbeeld een cd-bespreking met iemand wilt delen, stuur je in feite ook via mail, Twitter of Facebook de URL van de website door. Er wordt trouwens maar een beperkt aantal artikels in de Flipboard-interface geïmporteerd. In sommige onderdelen staat er een rechterkolom met ‘Lees ook’. Als je daar op een titel klikt, start er gewoon een browser op binnen de applicatie, en word je doorgeleid naar de site van Humo.

 

TV-Gids

 

Ook de TV Gids is deels een kopie van dezelfde gids op de website, al is de indeling iets anders. De gids is redelijk handig om door te bladeren, maar een echte meerwaarde biedt hij eigenlijk ook niet. De TV-functie die wél een meerwaarde biedt, zit een beetje verstopt achter het knopje ‘Alles over TV’ rechts bovenaan de applicatie. Hier kan je onder meer kiezen wat er nu op TV is, wat Populair is of wat de selectie van Humo is. Via een knopje ‘Ik kijk mee’ kan je onder via de Humo-site, Facebook of Twitter laten weten dat je naar een bepaald programma kijkt of gaat kijken. Rechts staat een kolom waar je commentaar kan geven op het programma of de film in kwestie, en waar je ook de commentaren op de Humo-site of op Twitter kan nalezen.

 

Echt veel meer dan een verdienstelijke poging om iets meer te doen met het genre TV vinden we dit eerlijk gezegd niet. Het was mooier geweest als de extra’s meteen waren geïntegreerd in de TV-gids zelf. Nu.nl heeft afgelopen week ook een TV-gids gelanceerd waar de integratie met sociale media en andere functies toch een pak verder gaat. Je kan hier bijvoorbeeld ook per programma een herinnering instellen, zodat je even op voorhand een melding krijgt dat het gaat beginnen. Bij ons crasht de Nu TVgids wel om de haverklap, maar hij ziet er toch een stuk gelikter uit en is handiger in gebruik. Beetje vreemd misschien is dat Nu.nl ook tot de Sanoma-groep behoort, zoals deels ook Humo, en dat de TVGids blijkbaar het resultaat is van een internationale samenwerking binnen die groep.

 

Net zoals bij de lancering van De Standaard HD, blijven we bij deze Humo app dus een beetje op onze honger zitten. Dankzij de Flipboard-aanpak biedt de Humo toepassing een aangenamere manier om een deel van de Humo-site te bezoeken, maar veel meer dan een leukere interface is het eigenlijk niet. Met het sociale aspect had men waarschijnlijk toch ook wel wat meer kunnen doen. Dat je de pdf van Humo iets goedkoper kan lezen dan de papieren versie, (2,39 ipv 2,60 euro, gratis voor abonnees) is ook leuk, maar de pdf-lezer biedt helemaal geen meerwaarde buiten een zoomfunctie.

 

Deze kritiek houdt uiteraard niet echt rekening met de financiële realiteit: puur bedrijfseconomisch is het waarschijnlijk momenteel het beste om op veilig te spelen en vooral de kosten om een toepassing te blijven voorzien van extra inhoud en dergelijke, zo laag mogelijk te houden

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: