willen mensen betalen voor geaggregeerd (gratis) nieuws?

In de VS start Readability vandaag normaal met een betalend abonnement. Op zich misschien geen opzienbarend nieuws, maar het is wel degelijk een interessante testcase. Readability is een aggregatiedienst die grote gelijkenissen vertoont met toepassingen als Flipboard of Pulse. De toepassing haalt inhoud van sites die je opgeeft, en verpakt die op een aangenaam te lezen manier.

Apart aan Readability is dat het zichzelf ‘a reading platform that pays publishers’ noemt. Concreet wil Redability maar liefst 70% van het abonnementsgeld van zijn lezers doorbetalen aan uitgevers en individuele schrijvers. Readability houdt bij van welke sites hun abonnees inhoud laten ‘afhalen’, en stort vervolgens het percentage door aan de eigenaars van de site in kwestie. Die eigenaars kunnen een Readability-knop op hun site zetten, maar ze kunnen zich ook gewoon aanmelden bij Readability. De dienst biedt een gedetailleerd dashboard aan waar uitgevers kunnen zien welke pagina’s hoeveel geraadpleegd werden.

Het valt nog af te wachten of deze betalende dienst van Readability een succes gaat worden. Voorlopig biedt de dienst niet zo heel veel meer dan  Pulse of Read It Later, en rekent men dus vooral op de goede wil van mensen om toch te betalen voor inhoud die ze anders ook wel gratis zouden kunnen lezen.

Het succes zal behalve van het gebruiksgemak ook afhangen van hoe makkelijk het is om te betalen voor de dienst. Voorlopig kan je alleen via ‘Pay with Amazon’ betalen, iets wat vooral in de VS populair is. De vraag is trouwens ook of Apple de toepassing zomaar zal laten passeren (op moment van schrijven stond hij nog niet in de Belgische App store).

Binnen het e-reading project van Memori gaan overigens twee partijen de komende maanden iets gelijkaardigs uitproberen. Hou zeker eLinea in het oog als daar een Belgische versie van gelanceerd wordt.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: