Apple neemt met iPad uitgevers in de tang

We hebben het er in eerdere posts en presentaties al over gehad, dat Apple (en Amazon of Google) de uitgevers wel eens de duimschroeven ging aandraaien. We hadden alleen niet verwacht dat het ook in ons land al zo snel zo ver zou zijn.

Maar blijkbaar beginnen nu ook in de Benelux uitgevers brieven te krijgen van Apple met de melding dat ze ook hun abonnementen via iTunes (of de iMagazines-achtige winkel die er aan zou komen) moeten verkopen. Niet alleen moeten de uitgevers zo een groter deel van de koek afstaan aan Apple, maar hebben ze ook geen directe relatie meer met hun abonnees. Benieuwd hoe dit verder gaat lopen. Er zijn via de App-store al andere magazine kiosken (zoals Zinio en een aantal anderen) die deels zelfs al abonnementen verkopen. Er zijn ook plannen om kiosken te maken die de App-stores van de grote jongens willen omzeilen door in html5 te werken, zoals Dink. Daar geloven we zelf meer in dan in de gesloten modellen van Apple, Amazon of Google. Maar het vergt een grotere psychologische stap van de uitgevers om allemaal samen in zo’n initiatief mee te stappen zodat ze niet totaal afhankelijk blijven van de grote spelers.

Volgens onderstaand artikel op Tijd.be zitten de uitgevers momenteel in zak en as, en lijkt het enthousiasme voor de iPad al flink gezonken. William De Nolf zegt er niets van, maar het zou ons niet verwonderen mocht dit de reden zijn waarom Trends en Data News nog niet op iPad beschikbaar zijn.

 http://www.tijd.be/nieuws/ondernemingen_media/Apple_neemt_met_iPad_uitgevers_in_de_tang.9009412-3119.art

Update: zie ook:

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=HP34VTKB 

http://www.nrc.nl/nieuws/2011/01/14/apple-zet-uitgevers-buitenspel-op-ipad/

http://tweakers.net/nieuws/71983/apple-verplicht-uitgevers-tot-omzetafdracht-ipad-abos-update-2.html

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2694/Internet-Media/article/detail/1824436/2011/01/14/Apple-wil-meer-geld-voor-iPad-kranten.dhtml 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: